KETOGEENINEN RUOKAVALIO

Ketogeeninen ruokavalio sisältää vain vähän hiilihydraatteja,kohtuudella proteiineja, mutta runsaasti rasvaa, jolloin elimistö menee ketoosiin ja aivot käyttävät energianlähteenä ketoaineita glukoosin sijaan.

Elimistön ollessa ketoosissa, eli kehon hiilihydraattivarastojen ollessa niukat tai tyhjät, maksa alkaa käyttää elimistön rasvavarastoja aivojen tarvitseman glukoosin tuotantoon edistäen näin rasvan palamista ja laihtumista.

Siinä missä perinteisillä menetelmillä laihduttavat laskevat ravintonsa sisältämiä kalorimääriä, ketoosiin pyrittäessä on laskettava ravinnon sisältämien hiilihydraattien määriä. Elimistö siirtyy ketoosiin hiilihydraattien saannin ollessa noin 20-100 grammaa vuorokaudessa. Aivan täsmällistä rajaa on mahdotonta vetää, koska jokaisen ihmisen elimistö toimii yksilöllisesti. Ketogeenisella ruokavaliolla syödään jatkuvasti hiilihydraatteja noin 20g vuorokaudessa.  Jotkut, mm. kovasti urheilevat, saattaavat nostaa määrää hieman, mutta yleisesti ottaen määrä pidetään hyvin alhaisena. Ketogeenisen dieetin alussa elimistön ketoositila alkaa noin kolmen päivän kuluttua hiilihydraattien rajoittamisen aloittamisesta. Tämä ei vielä tarkoita tehokasta rasvanpolttoa, sillä ketoosin syveneminen kestää 3 – 4 viikkoa. 

Ketogeenisen dieetin ruokavalio koostuu muiden vähähiilihydraattisten dieettien tavoin puhtaista proteiinin lähteistä, eli lihasta, kalasta, kananmunista ja hiilihydraatittomista maitotuotteista kuten juustoista. Etenkin ketoosidieetin alkuvaiheessa hiilihydraatit nautitaan kasvisten ja vihannesten muodossa.

Ketogeeninen ruokavalio ei ole aivan sama kuin karppaus. Ketogeenisella ruokavaliolla hiilihydraattien vähentämisen lisäksi kiinnitettään myös huomiota proteiinien määrään, niitäkään ei tule syödä mielin määrin sen sijaan rasvaa käytetään paljon. Rasvan laatuun tulee myös kiinnittää huomiota. Hyviä rasvoja on oliiviöljy, kookosöljy, MCT ja voi.

Yleensä ottaen käytetään mahdollisimman puhdasta ja luonnonmukaista ravintoa. Einekset yms jätetään kaupan hyllyille.

Ruokavaliota käytetään myös sairauksien hoidossa. Ketogeenista ruokavaliota käytetään mm. vaikean epilepsian hoidossa ja joskus myös lasten lihavuuden hoitokeinona. Nykytiedon valossa ketogeeninen ruokavalio näyttäisi olevan hyvin hyödyllinen ja terveyttä edistävä myös suurelle osalle väestöstä.