Katkarapukastike pastalle

Facebookista huomasin ystäväni tehneen äyriäispastaa ja tästä muistui mieleen oma herkkuni vuosien takaa eli katkarapukastike pastalle.
Vaikken sitä oikeaa pastaa voikaan syödä niin tämä mausteinen kastike sopii todella hyvin syötäväksi slim-pastan kanssa. Slim pasta on vähäenerginen, vähähiilihydraattinen ja gluteeniton vaihtoehto tavalliselle pastalle,. MArkkinoilla on muuttamaa erilaista slim pastaa. Tässä käyttämässäni pastassa on vain 9 kcal eikä lainkaan hiilihydraatteja eli se on todellista ketoilijan ruokaa. Lisäksi siitä saa reilusti hyviä kuituja.
Mieheni, joka ei noudata ketogeenista ruokavaliota, söi kastiketta kokojyväspagetin kera ja hyvin näytti kelpaavan
Alkuperäisessä reseptissäni oli ranskankermaa. Koska nyt elokuun olen maidottomalla ruokavaliolla, kosvasin sen kookoskermalla eikä ollut lainkaan huono vaihtoehto. Taidanpa jatkossakin tehdäkin tämän näin. 
 
4 annokseen tarvitset:
300 g Katkarapu
Valkosipulin kynttä
1 rkl Curryjauhe
1 rkl Dijon sinappia
0,5 dlPersiljaa silputtuna

.

Kuori ja pilko valkosipulin kynnet ja leikkaa kesäkurpitsa pieniksi kuutioiksi.

Lisää öljy pannulle ja lisää curry sekä chili. Sekoita hetki, että mausteista saadaan aromit irti. Lisää valkosipuli ja kuullota hetken aikaa. Lisää kesäkurpitsa kuutiot ja sinappi ja sekoita hyvin. Lisää tomaattimurska, lihaliemikuutio ja pizzamauste anna hautua kannen alla 10-15 minuuttia.
Kaada sekaan kookoskerma ja lisää katkaravut, anna lämmetä, älä anna enää kiehua, ettei katkaravuista tule sitkeitä.
Lisää päälle persilja silppua.
Lisäksi voi laittaa erilaisia yrttejä. Tässä versiossa yrtit korvaa pizzamauste, mutta aina parempi, jos yrtit tuoreita.
 
Makrot/annos kastiketta:
324 Kcal
Prot 15g
HH 7g
Rasva 25g

 

Miilunpolttajan spagettia

Tänään leivoin subi-sämpylöitä, joihin tulee kananmunan valkuaisia. Minulta jäi siis 3 keltuaista yli ja mieleeni tuli miilunpolttajan spagetti. Heti siis ajatuksista tekoihin, koska alkoi olla ruoka-aika.

Tämä annos valmistuu niin hetkessä, ettei kauaa tarvitse odotella tai kökkiä hellan ääressä ja voi tehdä vaikka yhdellä kokonaisella kananmunalla, jos ei halua eritellä valkuaisia ja keltuaisia.

 

1 annokseen tarvitset:

3 siivua pekonia

3 kananmunan keltuaista

100g slim pastaa

1rkl voita

 

Leikkaa pekonisiivut pienemmiksi. Paista pekoneita hetki pannulla, älä kuitenkaan niin, että ruskistuvat. Lisää slim pasta ja voi, paista hetki. Mausta mustapippurilla ja lisää halutessasi suolaa.

Lisää kananmunan keltuaiset ja pyöräytä pannulla muutaman kerran

Ruoka on valmista

Lautasella voit vielä halutessasi lisätä päälle mustapippuria ja tietty juustoraastetta voi lisätä jo pannulle, mutta nyt tein maidottoman version, kun tämän elokuun haaste on olla maidoton.

 

Annoksen makrot

459 Kcal

Prot 17g

HH 0g

Rasva 43g

 

Hyvä ja täyttävää, lisäkkeeksi sopii hyvin salaatti.

Maidoton pizza

Olen haastanut itseni olemaan elokuun ajan maidottomalla ruokavaliolla. Monen ruoan voi varioida niin ketogeenisellekin ruokavaliolle sopivaksi, ettei maitotuotteita tarvitse käyttää. Yksi kuitenkin on pizza, johon mielestäni juustoraaste kuuluu olennaisena osana.

Valmennuksen ihanan Jessican haastamana kokeilin sitten tehdä pizzaa ilman juustoraastetta eikä se ollut huonoa laisinkaan.

Pientä ongelmaa oli täytteiden pysyminen pizzan päällä, kun perinteisessä pizzassa se juusto nimenomaa sitoo ne täytteet kivasti siihen pohjaan kiinni ja jopa käsin syöminen onnistuu helposti. Tätä pizzaa ei niinkään pysty sormin syömään ellei halua että täytteet on missä sattuu. 

Maidoton pizza valmistuu aivan kuten tavallinenkin, kun vaan jättää siitä juustoraasteen ja muut maitoa sisältävät tuotteet pois. Täytteisiin vain mielikuvitus on rajana. Itselläni käy jo tylsäksi, kun lähes samat täytteet ollut niin usein, mutta kun ne on vaan niin hyvät

 

Pelliliseen pizzaa tarvitset:

 

 

 

Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita psyllium ja suola keltuaisiin ja sekoita varovaisesti valkuaisvaahtoon. Esipaista pohjaa uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia.

Paista jauheliha ja mausta reilusti. Itse käytin suolaa, mustapippuria, herbamarea ja chiliä. Lisää tomaattimurska. Laita esipaisteun pohjan päälle ja lisää muut täytteet. Viipaloi tomaatti ja sipuliohuiksi siivuiksi ja lisää päällimmäiseksi, mausta pizzamausteella

Paista noin 10-15 min

 

Jaoin pizzan 9 palaan

Makrot/pala

186 Kcal

Prot 15g

HH 3g

Rasva 12g

 

Eli melko vähärasvainen tuotos, koska jauhelihakin vähärasvaista ja juuston rasvaa ei nyt ole- Päällehän voi laittaa vaikka majoneesia tai syödä salaatin kanssa, johon reilusti öljyä. 

Itse ainakin söin lounaalla 2 palaa eli makrot tuplattunakin jää pieniksi paitsi proteiinien osalta.

 Ja jos ihan rehelisiä ollaan niin kyllä se juusto kuuluu pizzaaan eli ensi kuussa vasta uudelleen!

Ennen uuniin menoa

Iitun varhaiskaalilaatikkoa

Kauppakäynnillä huomasin että varhaiskaali oli tarjouksessa. Nythän se on parhaimmillaan. Olen aina pitänyt varhaiskaalista tehdystä laatikosta enemmän kuin siitä talvella saatavasta keräkaalista. Varhaiskaalista olen tehnyt usein myös ihan pannulla paistettuna jauhelihan ja sipulin kanssa pannua, mutta nyt halusin tehdä laatikkoa. 

Hieman sovelsin vanhaa ohjettani ja tästä kyllä tuli parasta laatikkoa, mitä olen syönyt. Oliko syynä jauhelihan isompi määrä vai smetana. Smetanahan kruunaa kaiken.

Tällä kertaa käytin lihaliemikuutiota lihaliemen valmistukseen. Vaikka pysinkin syöään puhtaasti ja tekemään kaiken itse alusta saakka niin tämän verran joustin. Kaiessa noissa on lisäaineita ja muuta ei niin hyvää, mutta joskus kuitenkin päästän itseni helpommalla eikä yksi lihaliemikuutio mitään kaada vasrinkin, kun niitä olen käyttänyt max3 viimeisen puolen vuoden aikana.

Iso suositus tälle ruoalle. Reseptistä tulee iso vuoallinen ja riittää usemapaankin kertaan. Meitä, kun on vain kaksi syömässä niin muutama annos men ipakkaseenkin ja sieltä käteä ottaa vaikka töihin evääksi.

 

Varhaiskaalilaatikko, 6 annosta:

 

Lihaliemikuutio (10 g)
5-7dl vettä
2 rkl Voi
120g Smetana
 

Kuullota sipuli voissa ja lisää jauheliha. Ruskista ja mausta hyvin. Mausteina käytin suolaa, mustapippuria ja herbamarea. Kaada jauheliha uunivuokaan. Pilko kaali ja paista sitä pannulla hetki niin, että pehmenee ja lisää uunivuokaan. Sekoita kaali ja jauheliha ja lisää lihaliemi sekä smetana. Anna hautua uunissa noin tunnin ajan

Makrot/annos

472 Kcal

Prot 22g

HH 8g

R 38g

Kaalia paistetaan hetki pannulla

Pehmennetään hieman ennen uunin laittoa

Ennen uuniin menoa

Kaali ja jauheliha sekitettuna. Vielä lihaliemi ja smetana sekaan

Valmis laatikko

Ei kuin syömään

Iitun kesäkurpitsa-jauhelihavuoka

Tänään muistin jääkaappiin jääneet kesäkurpitsat, joita ei tietty sinne suo unohtaa. Mietin paistaisinko niitä lisukkeeksi. Esim pyörittämällä kananmunan ja parmesaaniin ja paistamalla ne ovat suurta herkkua. Myös pelkästään voissa paistetut viipaleet hyvin maustettuina ovat todella hyvä lisuke, jota usein teenkin.

Koska jääkaapista löytyi vielä jauhelihaa ja fetaa, päätin kuitenkin kokeilla jo tutuksi tulleeseen kurppalasagneen pientä päivitystä. Nyt on hyvää ruokaa taas vaikka evääksi otettavaksi töihin. 

 

Tarvitset

1 iso (n500g) iso kesäkurpitsa

400g jauhelihaa

1pkt (140g) pekonia

1prk kuohukermaa

100g Feta

1kpl tomaatti

100g juustoraastetta

Mausteita mm herbamare,chili,suola,mustapippuri

 

Viipaloi kesäkurpitsa Pienennä pekoni ja laita se kylmälle paistinpannulle, kun pekoni alkaa tiristä lisää jauheliha ja ruskista. Mausta hyvin ja lisää kerma, anna kiehua vähän aikaa. Lado kerros kesäkurpitaa uunivuoan pohjalle, laita päälle noi puolet kastikkeesta ja puolet pilkotusta fetasta, tee toinen kerros, Päällimmäiseksi jää kesäkurpitsaviipaleet. Viipaloi tomaatti ohuiksi viipaleiksi ja laita kesäkurpitsaviipaleiden päälle. Mausta esin pizzamausteella tai yrttiseoksella. Lopuksi päälle juustoraaste ja uuniin. Paista noin tunti 200 asteessa Nauti raikkaan salaatin kanssa.

 

Makrot/annos  432 Kcal Prot 26g HH 4g Rasva 35g

 

 

Mikon ihana ketopizza

Juhannuksena meillä tehtiin ketopizzaa. Pellillisen pizzaa jaoin 9 palaan. Tätä pizzaa kestää kyllä syödä useampikin palanen, koska yhdessä palassa on hiilihydraatteja vain 3g. Olen kyllä kuullut pizzapohjasta, jossa on vain kananmunaa. Jotenkin olen kuvitellut sen maistuvan lähinnä munakkaalle enkä varmaan olisi tullut edes tehneeksi tätä ihanuutta ellen olisi saanut maistaa sitä viikko sitten meidän ketojengin tapaamisessa. Pohja on pehmeämpi kuin normaalissa jauhopizzassa, muttei todellakaan maistu kananmunalle. Aivan loistava. Meillä ei pizzaa enää muuulla pohjalla tehdä. Tämä niin helppo ja yksinkertainen.

 

9 palaa

Tarvitset:

5 kananmunaa

1rkl psylliumia

1tl suolaa

 

Täytteet:

400g naudan jauhelihaa

1 tlk mutti tomaattimurska, chili

150 g pekonilastu

n 50g Tex mex jalopeni slices 

100g juustoraastetta

 

Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita psyllium ja suola keltuaisiin ja sekoita varovaisesti valkuaisvaahtoon. Esipaista pohjaa uunissa 200 asteessa noin 15 minuuttia

Paista jauheliha ja lisää siihen chili-tomaattimurska. Laita esipaistetun pohjan päälle , lisää muut täytteet ja paista viellä noin 10 minuuttia
 
Makrot/ pala:
226 Kcal
Prot 19g
HH 3g
Rasva 13g
 

 

 

Valkoinen kukkakaali"pizza"

Hieman epäillen suhtauduin korvaamaan pizzan tomaattisoseen ranskankermalla. Kokeilu kyllä kannatti. 

Uusi elämä vaatii uuteen tottumista. En ole mikään huippukokki, mutta hyvillä ohjeilla onnistuu. Pohjan ohjeen olen löytänyt jostain vähähiilihydraattisilta sivuilta ja pakko se oli kokeilla.

Ruokiahan on kerran kokeiltu ja uudelleen tehtäviä. Tämä valkoinen pizza jää kyllä uudelleen tehtäviin. 

6 annosta

Pohja:

400 G kukkakaalia

2 kananmunaa

n 2 dl juustoraastetta 

Täyte:

n 1dl ranskankermaa

juustoraastetta

palvikinkkua tms

pekonia 3 viipaletta puolitettuina

Raasta kukkakaali, Itse heitin tehosekoittimeen. Raasteeseen sekoitetaan munat sekä juustoraaste. Levitä pohja uunipellille ja paista 200 asteisessa uunissa n 20 min, kunnes saa vähän väriä pintaan.

Laita päälle ranskankerma, palvikinkku, juustoraaste ja päällimmäiseksi pekoni

Paista uunissa n 15 minuuttia, kunnes näyttää hyvälle

 

Oli niin hyvää, että oli "pakko" ottaa toinenkin pala 

 

Makrot / annos:

318 Kcal

Prot: 18g

HH: 2g

Rasva: 26g

 

 

Kanakeitto

Keittoja tulee tehtyä todella harvoin, vaikka ne on hyviä. Nopeasti valmistuu mm jauhelihakeitto, jossa vain vihannekset kypsennetään ja jauheliha lisätään ruskistamisen ja maustamisen jälkeen. Keittoihin sopii kaikki vähähiilihydraattiset vihannekset. 

Tänään tein kuitenkin kanakeittoa ihan kokonaisesta pakastekanasta ja tämä ei todellakaan ole mitään pikaruokaa, mutta vaivan arvoinen. Maku on aivan erilainen, kun keiton tekee alusta asti itse. Keiton liemen makua vastaavaa ei millään liemikuutioilla saa. Ja, jos tarkkoja ollaan, niin liemikuutiot eivät kuulu ketogeeniseen keittiöön, koska ne sisältävät aljon lisäaineita. Tarkoitushan on syödä mahdollisimman puhtaasti, mieluiten luomua. Luomu asiassa en ole niin tiukka, sillä kaikkeen luomuun ei minun kukkaro veny eikä ihan kaikkea ole edes luomuna saatavilla. 

Tekemäni kanakeitto on yksi mieheni lempiruoista ja sitä saa tehdä vähintään kerran kuussa nykyisin. Vaikka mieheni ei noudata ketogeenista ruokavaliota ( vielä 🙃) niin hänkään ei kaipaa keittoon perunaa tai muuta hiilihydraatin lähdettä.

Käytän keitossa juureksia, vaikka niissä melko palljon hiilihydraatteja onkin, mutta ne antavat keitolle niin hyvän maun, ettei sitä voi korvata millään. Keittoa ottaessa voi myös jättää osan juureksista ottamatta.  

Keittoon olen lisännyt erilaisia vihanneksia, kuten kesäkurpitsaa, kukkakaalia tai parsakaalia. Tämän päivän keitossa ainoastaan keittojuureksia. Tarkkoja makroja tuosta keitosta on hankala laskea tarkkaan, kun kokonainen kana laskettu mukaan, mutta nahkaa en keittoon laittanut. 

Tästä syystä jätin tämän ruoan makrot laittamatta, koska niitä en oikein saanut laskettua. HIilihydraatteja tässä kuitenkin on vain 5/annos, jos kasviksina on pelkästään nuo juurekset.

 

 

Kanakeitto 5 annosta

1 pakastekana (1300g)

1 iso sipuli

300g keittojuurekset, raaka

 4 valkosipulin kynttä

Suolaa

2-4 laakerinlehteä

kokonaisia maustepippureita

currya 

kurkumaa

 

Sulata kana ja laita isoon kattilaan. LIsää vettä niin,että kana peittyy. Kun vesi alkaa kiehumaan poista pinnalle syntyvä vaahto.

Lisää suola, pippurit, laakerinlehdet ja sipulit sekä juurekset. Anna kiehua noin 3 tunnin ajan.

Nosta kana pois kattilasta ja siivilöi liemi. Itse teen keiton hieman pienempään kattilaan. 

Lisää liemeen haluamasi vihannekset ( kukkakaalia, parsakaalia,kesäkurpitsaa) ja keitä kypsiksi

Irroita kananlihat luista, pieni haluamasi kokoisiksi paloiksi ja lisää veittoon.

Mausta currylla ja kurkumalla

Lisää vielä pinnalle tuoretta persiljaa halutessasi

 

Omalle lautaselle lisään vielä pari ruokalusikallista ranskankermaa tai smetanaa- siitä tulee ihanan kermainen maku ja saa lisättyä rasvaa ruokaan niin pysyy nälkä pidempää loitolla. Itse keitto on vähärasvainen.

 

 

 

Savulohta ja parsaa hollandaise

Nyt on taas ihana kevät ja parsakausi. Olin viikonloppuna Tampereella ja käytiin ravintolassa syömässä. Söin parsaa holandaise kastikkeen kera ja se oli viedä kielen mennessään. Tietty ajattelin, että kastike on vaikeatekoinen, mutta kuin ollakkaan sattumalta törmäsin kastikkeen reseptiin ja kokeilin. Ei kotitekoinen kastike hävinnyt yhtään ravintolan versiolle. Kastike on todella nopea ja helppo tehdä. Valmistuu nopeammin kuin parsa kypsyy. Tänän ruokalistalla oli valkoinen parsa, jossa keittoaika pidempi kuin vihreässä lajitoverissaan.

PARSAN KEITTÄMINEN

Ohje

1. Kuori parsat juuri ennen keittämistä. Huuhtele parsat huolellisesti. Leikkaa parsojen tyvestä muutama sentti puumaista, kovaa osaa pois. Pätkät voi käyttää esimerkiksi liemipohjassa.

2. Kuori parsanvarret nupun alta latvasta tyveen päin parsan- tai perunankuorimaveitsellä. Vihreät parsat voi kuoria vain kevyesti, kun taas sitkeämpikuorinen valkoinen parsa kuoritaan huolellisesti.

3. Nosta parsat kiehuvaan, suolalla maustettuun veteen niin, että nuput jäävät vedenpinnan yläpuolelle ja kypsyvät höyryssä. Kätevimmin parsat kypsyvät kimppuina korkealaitaisessa parsakattilassa nuput ylöspäin.

4. Parsan keittoaika vaihtelee varren paksuudesta riippuen. Ohut vihreä parsa kypsyy jo parissa minuutissa, paksumpi 3-5 minuutissa. Paksua valkoista parsaa pitää keittää 12-14 minuuttia. Myös parsan tuoreus vaikuttaa keittoaikaan. Kokeile kypsyyttä veitsen kärjellä tai tikulla.

HOLLANDAISE KASTIKE

Lehdestä löytämästäni reseptistä muokkasin ohjetta 1:lle, kun tänään olin yksin nauttimassa lounasta

1 kananmunan keltuainen

30g voita

1 rkl sitruunanmehua

suolaa

valkopippuria rouhittuna

 

Sulata voi. Erottele kananmunasta keltuainen. Sekoita sauvasekoittimelle ja lisää sulatettu voi nauhana, sekoita.

Lisää sitruunan mehu ja mausteet, sekoita ja valmista tuli

Sitruunan mehua lorahti minulla ehkä hieman liikaa ja pippurin kanssa saa olla varovainen, kun tekee näin pientä annosta.  Mutta maistuvaa oli ja kaavin kyllä loputkin kastikkeet lautaselta. 

Nopea gurmee lounas. Suosittelen ❤

MAKROT:

286 kcal

Prot 3g

HH 1g

R 30g

Iitun täytetyt broilerileikkeet

Chicken gordon bleu on yksi suosikki ruokani- valitettavasti ne ovat leivitettyjä eivätkä sovi ketogeeniseen ruokavalioon. Tietty leivitystä voi kokeilla mantelijauholla, mutta nyt varioin reseptiä niin, että korvasin leivityksen pekonilla.

Juustosta suurin osa valui ulkopuolelle, mutta siitä tuli loistava kastike. Antaa makua vaikka riisille. Tietty ketoriisiä syödään, jos noudatetaan ketogeenista ruokavaliota. Vaihtoehtona kukkakaaliriisille on myös konjac-riisit (esim slim rice) tätä löytyy ketokaupasta.

 

7 annosta

1pkt broilerin paistileikkeitä ( 500g paketissa 7kpl)

14 siivua pekonia, 2/leike
Gouda juusto viipale ½ siivua/leike
Keittokinkkua ½ viipaletta/leike
suolaa, pippuria
 
Nuiji/kauli leikkeet hieman ohuemmiksi
Mausta suolalla ja pippurilla
Asettele leikkeille ½ keittokinkkusiivua+ ½ goudaviiipaletta
Kääri rllalle
Kääri pekoniin 2 viipaletta jokaiselle- niin että mahdollisimman hyvin leike pekonin sisällä, ettei juusto valu ulos. Itse kääsin ensin yhden rullan ympärille ja toisen päästä päähän.
Paista pannulla "pinnat kiinni" eli niin että pekoni hieman ruskistuu
Laita leikkeet uuni vuokaan ja paista 200 asteessa n 20 min
 
Makrot/ annos
262 kcal
prot 22g
hh 0g 
rasva 19g

laita maustetuille leikkeille kinkku ja juusto

ruskistuksen jälkeen laita uunivuokaan

valmiina

Missä juusto??

Pesto-mozzarella broileri

Nopea ja helppo ruoka. Ihanaa vaikka kukkakaaliriisin kanssa.

Ainekset:

500g broilerin paistileike

n ½purkkia punaista pestokastiketta

125g Mozzarella

 1-2 rkl kookosöljyä

suolaa ja pipuria

Ruskista rintaleikkeet tai fileet öljyssä pannulla, mausta suolalla ja pippurilla.

Lado leikkeet uunivuokaan ja laita jokaiselle pestokastiketta ja mozzarella siivu.

Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Alkuperäisessä reseptissä oli myös lisänä kirsikkatomaatit, jotka käytettiin pannulla ja lisättiin joukkoon ennen uuniin laittoa. Koska halusin vähemmän hiilihydraatteja sisältävän version jäten ne pois. Antavat kyllä kivan lisämaun ruokaan.

Makrot/annos:

318 Kcal

Prot: 23g

HH: 1g

Rasva: 24g

KUKKAKAALIRIISI

Raasta haluamasi määrä kukkakaalia ja paista se voissa pannulla, mausta haluamillasi mausteilla, itse laitan vain suolaa yleensä. Todella hyvää- voittaa oikean riisin mennen tullen.